کمپرسور ها نوعی سیستم مکانیکی هستند که از آن ها در وسایل سرما ساز و تهویه ی هوا استفاده می شود. وظیفه ی اصلی این وسیله فشرده کردن گاز است، نحوه کار این محصول به این شکل است که با صرف انرژی مکانیکی سیال به درون دستگاه مکیده می شود و در داخل ان فشرده می گردد در طی این عملیات دمای گاز فشرده شده نیز افزایش می یابد، برای کاهش دمای گاز خارج شده از کمپرسور را از یک سامانه ی خنک کننده عبور می دهند.
کمپرسور ها را می توان در انواع کولر گازی ها مشاهده کرد، بخش زیادی از عملکرد و کارایی کولر وابسته به کمپرسور آن است. ما در این مطلب سنتر کالا قصد داریم شما را با تفاوت کمپرسور روتاری با کمپرسور پیستونی آشنا کنیم لطفا تا آخر مطلب همراه ما باشید.
مطالب مرتبط: کولر گازی اینورتر چیست؟ و چه تفاوتی با کولر گازی معمولی دارد؟
کمپرسور چیست؟
تفاوت کمپرسور روتاری و پیستونی :
امروزه در بازار می توانیم انواع بی شماری از کمپرسور های کلور گازی را مشاهده کنیم، هر کمپرسور گازی دارای ویژگی ها و عملکرد مختص به خود است. از جمله پر طرفدار ترین نوع های کمپرسور می توان به کمپرسور های روتاری و پیستونی اشاره کرد.

تفاوت کمپرسور روتاری و پیستونی
این دو نوع کمپرسور در میان سایر کمپرسور ها فروش بیشتری داشته و محبوبیت بیشتری دارند اما با این وجود نیز بسیاری از افراد از تفاوت این دو محصول با هم آگاه نیستند و اطلاعاتی در این رابطه ندارند از این رو ما می خواهیم در این مطلب به تفاوت این دو نوع کمپرسور اشاره کنیم و ان ها را با هم بسنجیم. پس برای شناخت بهتر این دو نوع در ادامه مطلب نیز همراه ما باشید.
مطالب مرتبط: ویژگی های یک کولر گازی خوب
کمپرسور روتاری چیست؟
کمپرسور های روتاری نیز نوعی از کمپرسور هایی هستند که در کولر سازی و تهیه ی سیستم های سرما زا استفاده می شوند. در رابطه با کمپرسور رو تاری باید بگوییم که این محصول از دو بخش تشکیل می شود بخش اول یک محفظه ی سیلندر مانند است و بخش دوم نیز یک پیستون دوار است که درون محفظه می چرخد البته در این محصول قطعات دیگری نیز وجود دارند که در عملکرد آن دخیل هستند اما کار اصلی که همان عملیات مکش گاز و فشرده کردن آن و خارج ساختنش است توسط این دو بخش انجام می شود به همین دلیل است که ما می گوییم به طور عمده کمپرسور های روتاری از دو بخش تشکیل شده اند.
نحوه ی عملکرد کمپرسور روتاری
در رابطه با نحوه ی عملکرد کمپرسور روتاری لازم است اشاره کنیم که شروع کار این محصول با حرکت دورانی پیستون در داخل سیلندر آغاز می شود فضای سیلندر پس از چرخش پیستون به دو بخش تقسیم می شود که این دو فضا با حرکت دورانی پیستون به طور پیاپی کاهش و افزایش می یابند. این عمل در یک سمت باعث فشرده سازی گاز و خروج آن از سیلندر شده و در بخش دوم مکش گاز از لوله ورودی را ممکن می سازد. کمپرسور روتاری را به خاطر همین نحوه عملکرد کمپرسور دورانی – پیستونی نیز می گویند.
مطالب مرتبط: کولر گازی چیست؟ کاربرد، مزایا و معایب
ویژگی های کمپرسور روتاری :
همانطور که قبلا اشاره کردیم کمپرسور روتاری یکی از محبوبترین و پرطرفدار ترین کمپرسور در میان کمپرسور های موجود در بازار است، دلیل این محبوبیت نیز ویژگی ها و عملکرد شگفت انگیز این محصول است از این رو ما می خواهیم در ادامه به تعدادی از ویژگی ها قابلیت های کمپرسور روتاری اشاره کنیم. تعدادی از ویژگی های این محصول به شرح زیر اند:
بازدهی بالای کمپرسور روتاری :
مهمترین نکته در رابطه با عملکرد کمپرسور ها بازدهی آن ها است، در رابطه با کمپرسور روتاری لازم است که اشاره کنیم این محصول بازدهی بالایی دارد به شکلی که بازدهی آن از سایر کمپرسور های موجود در بازار بسیار بیشتر است. این بازدهی زیاد به دلیل کاهش میزان اتلاف در شیر تخلیه و درگیر کردن بیشتر فضای سیلندر ممکن می شود.

ویژگی های کمپرسور روتاری
سر و صدای کم :
سر صدایی که وسایل برقی ایجاد می کنند همیشه آرامش کاربران را به هم می ریزند از این رو لازم است که اشاره کنیم کمپرسور روتاری سر و صدای زیادی ایجاد نمی کند و تقریبا بی صدا است.
لرزش ناچیز :
در کمپرسورهای روتاری هیچ قطعه ی اضافی ای وجود ندارد و تغییر حرکت از دورانی به خطی نیز صورت نمی گیرد به همین دلیل لرزش این کمپرسور حداقل است و در مقابل سایر کمپرسور ها بسیار کم و ناچیز است.
سبک وزن :
همان طور که اشاره کردیم در این محصول قطعات اضافی وجود ندارند و تعداد قطعات موجود در آن حداقل است به همین دلیل این محصول وزن بسیار کمی دارد و سبک است. از آنجایی که همواره افراد به دنبال محصولات سبک وزن هستند می توان به وزن کم این محصول به عنوان یکی از قابلیت ها و ویژگی های شگفت انگیز آن اشاره کرد.
اندازه کوچک :
عملکرد کمپرسور روتاری به شکلی است که نیاز به فضای زیادی ندارد از این رو این محصول را در اندازه های کوچکتر تولید می کنند تا حجم زیادی را اشغال نکنند و در کوچکترین فضاها نیز جا شوند.
کمپرسور پیستونی :
کمپرسورهای پیستونی نوعی از کمپرسور های مورد استفاده در وسایل هواساز و سرمازا هستند که موجب مکش و فشرده شدن گاز می گردند. عملیات فشرده سازی سیال در کمپرسور پیستونی بر اساس رفت و برگشت پیستون در داخل سیلندر انجام می شود به همین دلیل به این کمپرسورها کمپرسور رفت و برگشتی نیز می گویند. کمپرسور های پیستونی یکی از بهترین نوع های کمپرسور هستند که کاربرد بسیار گسترده ای دارند و افراد زیادی از آن ها استفاده می کنند.
ویژگی های کمپرسور پیستونی :
کمپرسور های پیستونی نیز دارای یک سری ویژگی ها و قابلیت های مخصوص به خود هستند که لازم است به آن ها اشاره کنیم، تعدادی از ویژگی ها و کاربرد های کمپرسور پیستونی به شرح زیر اند:

ویژگی های کمپرسور پیستونی
طول عمر زیاد :
امروزه همه ی افراد دنبال محصولاتی هستند که طول عمر زیادی داشته باشند و بسیار دیر خراب شوند لازم است اشاره کنیم که کمپرسور پیستونی طول عمر بسیار زیادی دارد و احتمال خراب شدن ان بسیار پایین است از این رو لازم نیست کاربران پس از خرید این محصول نگران خرابی ِآن باشند.
تولید فشار بالا :
بیشتر وسایل سرمازا برای عملکرد بهتر نیاز به گازهایی با فشار بسیار زیاد دارند از این رو استفاده از کمپرسور هایی که فشار های بالا را تولید می کنند بسیار بهتر است به همین دلیل لازم است اشاره کنیم که کمپرسور پیستونی قابلیت تولید فشارهای بالا را دارد و این موضوع به عنوان یکی از مزیت های آن شناخته می شود.
تولید هوای فشرده شده در حجم کم :
اگر نیاز به فشار بالا در حجم کم دارید می توانید از کمپرسور پیستونی استفاده کنید چرا که این کمپرسور می تواند در حجم بسیار کمی سیال دریافت کند و با آن تولید هوا انجام دهد از این رو شما می توانید از این کاربرد کمپرسور پیستونی نیز نهایت استفاده را ببرید.
دارای ظرفیت های مختلف :
کمپرسورهای پیستونی از تنوع ظرفیت بالایی برخوردار هستند و انواع مختلفی از آن ها در بازار عرضه می شود بنابراین شما می توانید در بازار بنا بر نیازی که دارید کمپرسوری با ظرفیت مورد نظر خود را خریداری کنید.
تفاوت کمپرسور روتاری با پیستونی چیست؟
احتمالا تا کنون توانسته باشید با توجه به مطالب ذکر شده ی ما به تفاوت این دو محصول پی ببرید اما باز لازم است که ما به تفاوت آن ها نیز اشاره ی مستقیمی داشته باشیم. در رابطه با تفاوت کمپرسور روتاری با کمپرسور پیستونی لازم است ذکر کنیم که کمپرسور های روتاری بازدهی بالاتری نسبت به کمپرسور های پیستونی دارند همچنین لرزش و سر و صدای کمپرسور های پیستونی بسیار زیاد است اما در کمپرسور های روتاری این سروصدا و لرزش به حداقل میزان خود رسیده است.

تفاوت کمپرسور روتاری با پیستونی چیست؟
تفاوت دیگری که این دو محصول با هم دارند و بسیار به چشم می خورد تفاوت در اندازه و وزن ان ها است، کمپرسور های روتاری حدود چهل درصد از کمپرسور های پیستونی سبک وزن تر و کم حجم تر هستند. این تفاوت ها موجب شده است که این دو محصول با وجود کارایی یکسان کاملا از هم مجزا باشند و عملکرد متفاوتی داشته باشند.
کمپرسور روتاری بهتر است یا کمپرسور پیستونی؟
قطعا برای شما نیز سوال است که کدام یک از کمپرسورهای روتاری و پیستونی بهتر است؟ در پاسخ به این سوال باید اشاره کنیم که کمپرسور های روتاری از لحاظ عملکرد و اندازه بر کمپرسور های پیستونی برتری دارند و بسیار بهتر از ان ها عمل می کنند.
اما این موضوع دلیل بر بد بودن کمپرسور های پیستونی نیست کمپرسور های پیستونی نیز دارای یک سری ویژگی ها و قابلیت های مختص به خود هستند که موجب شده اند این محصول طرفداران بیشماری داشته باشد. حال شما می توانید با توجه به سلیقه و علایق خود در میان این دو نوع کمپرسور فوق العاده یکی را به دلخواه خود انتخاب کنید و حداکثر استفاده را از آن ببرید.
جمع بندی نهایی :
هدف ما از ارائه ی این مطالب آن بود که شما با این دو نوع کمپرسور بیشتر آشنا شوید و از تفاوت کمپرسور روتاری با کمپرسور پیستونی آگاه شوید امیدواریم که توانسته باشیم در این رابطه به شما کمک ناچیزی بکنیم و به هدف و مقصودمان رسیده باشیم.
مطالب مفید و آموزنده ای بود ممنون
سلام امروزه از کمپرسورهای روتاری در طراحی دستگاه های تهویه مطبوع بیشتر استفاده می شود.
سلام ممنون از توضیحات دقیق و جامعی که فرمودید بینهایت سپاسگزارم
سلام موتور اسکرول بهتر است یا پیستونی؟
سلام دوست عزیز موتور اسکرول بهتر است اما شما باید ببینید موتور خود دستگاهتون چیه و در صورت خراب شدن همان موتور را برای کولر تهیه کنید.
سلام من تعمیرکار کولرگازی هستم و می خوام اطلاعاتی را در مورد انواع موتورها به شما بدهم درک موارد استفاده ی کولر گازی ها قبل از خرید خیلی مهمه . اگه شما برای منزل یک دستگاه می خواهید بخرید ، بهتره که کولر گازی با کمپرسور پیستونی رو انتخاب کنید. ولی اگر برای یک مغازه یا دفتر می خواهید بخرید و به استفاده ی مکرر از کولر برای بازه های زمانی کوتاه نیاز دارید بهتره مدل روتاری (چرخشی ) رو انتخاب کنید.